Talovertaus
Kuvittele tavallinen suomalainen punaiseksi maalattu puurakenteinen omakotitalo. Kuvittele sitten 1000 ihmistä, jotka eivät olisi koskaan nähneet minkäänlaista taloa. Näille tuhannelle annettaisiin kullekin sattumanvarainen yhden kuutiosenttimetrin pala kuvitteellisesta talostamme ja heitä pyydettäisiin sen perusteella kuvailemaan, millainen esine talo on. Ne, joiden kuutiosenttimetri osui kokonaan sokkeliin, kuvailevat talon olevan umpibetonia. Seinälaudoitukseen osuneen näytteen perusteella talo näyttäisi olevan umpilautaa, jonka yksi pinta on maalattu punaiseksi. Viemäriputken palasen saanut kuvailisi talon olevan ontto muoviesine, jossa on jämiä ulosteesta. Sellainen, jonka kuutiosenttimetri osui ikkunan kohdalle, nauraisi ajatukselle, että talossa olisi minkäänlaista yksityisyyden suojaa. Muiden mielestä ajatus siitä, että talosta näkisi ulos (tai että sinne edes mahtuisi tai haluaisi mennä sisälle) on naurettava.
Mistä on pienet talot tehty?
Stock photo by Vecteezy, modified from the original.
Edellä kuvatussa tilanteessa kukin henkilö kuvailee saamaansa talon palaa eli näytettä tarkasti ja totuudenmukaisesti. Kunkin parhaan tiedon mukaan talo on juuri sellainen esine kuin näytepala on, eli kaikki ovat faktuaalisesti oikeassa. Kuten esimerkistä käy ilmi, kukaan ei kuitenkaan pysty saamaan näytepalansa perusteella talosta kokonaiskuvaa, koska kenelläkään ei ole taloista aiempaa kokemusta.
Miten ihmiset tässä tilanteessa toimivat?
Ideaalisessa tilanteessa ihmiset vertailisivat näytepalojaan keskenään ja alkaisivat etsiä niiden näennäisestä kaaoksesta järjestystä. Ehkäpä kaikki sokkelinpalan saaneet löytäisivät toisensa ja pinoaisivat palasensa yhteen. Seinälaudoituksen palasiakin kertyisi iso kasa, putkista kenties vähän pienempi. Myös kattopelti-, kaakeli- ja ikkunaihmiset löytäisivät vertaisensa. Väistämättä olisi myös palasia, joissa olisi useampaa materiaalia. Puoleksi betonisen, puoleksi lautaiset palaset keksittäisiin ehkä pinota betonisten ja lautaisten väliin ja lasia ja lautaa tai kaakelia ja muoviputkea sisältävät omiin väleihinsä. Millainen kuva nyt alkaisi hahmottua? Huomaa, että tuhannesta kuutiosentistä ei pysty kokoamaan koko taloa, ja näytepalat on otettu talosta sattumanvaraisista paikoista.
Ne, jotka kiertelisivät kasojen ympärillä ja katselisivat erilaisia materiaaleja tulisivat todennäköisesti siihen tulokseen, että talo on monenlaisista materiaaleista koostuva monimutkainen ja aika kookas esine. Ehkä muutamat päättelisivät, että lautaiset ja lasiset osat voisivat kenties sijaita raskaampien betoniosien päällä. Palasista voitaisiin myös päätellä, että eri materiaalit hoitavat talossa luultavasti eri tehtäviä, vaikka kaikki tehtävät eivät ehkä palasten tutkijoille täysin aukenisikaan.
Puuttuvista palasista huolimatta talosta voi yrittää saada jonkinlaisen kokonaiskäsityksen perehtymällä kaikkiin saatavilla oleviin palasiin.
Stock photo by Vecteezy, modified from the original.
Valikoivaa havainnointia
Kuvitellaan seuraavaksi, että muutamat tuhannesta osallistujasta ovat oman palasensa tutkittuaan vakuuttuneita siitä, että heidän vastauksensa kysymykseen, “millainen esine talo on?” on oikea ja täydellinen. He tutkivat ja kuvailivat oman talonpalansa tarkasti, eikä heidän aisteissaan ja selostuksessaan ole mitään vikaa. Toisenlaisten palasten kuvailijoita he sanovat valehtelijoiksi, koska kyllähän he oman palansa tutkittuaan tietävät, millainen esine talo on! Tällainen henkilö on riemuissaan löytäessään omansa kaltaisten näytepalojen pinon. Hän hyppii pinon ympärillä ja hihkuu: “Mitä minä sanoin!” Viereisen kasan ympärillä riemuitsee toinen samanlainen, ja heidän on väisteltävä toisiaan, jotteivät totuutensa huumassa törmää toisiinsa – silloin syntyisi kiistaa, koska eihän tuon toisen pitäisi noin riekkua, hänhän on joko valehtelija tai väärässä oleva typerys.
Mitä sitä ympärilleen katsomaan!
Stock photo by Vecteezy, modified from the original.
Jos tällaiselle henkilölle osoittaa muita pinoja, hän sanoo: “Mutta katsohan tätä kasaa! Tästä näet, millainen esine talo on!” Jos häneltä kysyy, mitä muut kasat sitten ovat, hän vastaa: “Mitä lie ovat, mutta eivät ainakaan talon palasia. Tässä näet talon palasia, ota vaikka omaan käteen ja katso!” Jos hänelle antaa näytteitä muista pinoista, hän viskaa ne katsomatta pois. Jos häneltä kysyy, miksi useaa materiaalia sisältävien palojen pinosta otettu palanen on puoleksi samanlainen kuin hänen omansa, hän väistää kysymyksen tai sanoo näytteen olevan saastunut. Toisin sanoen hän kieltäytyy vastaanottamasta muunlaista tietoa, kuin omaansa.
Mistä tässä on kyse?
Olet varmaankin joskus törmännyt tällaiseen henkilöön. Hän on omasta mielestään oikeassa, vaikka yleinen käsitys olisi vallan toinen – olettakaamme tässäkin erimielisyyden aiheeksi faktoihin perustuva asia, “talon palaset”. Jos hänelle antaa todisteita yleisen näkökulman puolesta, ne eivät tunnu millään menevän perille. Sen sijaan faktat, jotka sattuvat tukemaan hänen omaa tulkintaansa, otetaan suurieleisesti vastaan ja niitä esitellään mielellään. Mistä tässä on kyse?
Vahvistusharha saa ihmisen hyväksymään vain ne faktat, jotka sopivat hänen olemassa olevaan maailmankuvaansa. Muut jätetään huomiotta tai aktiivisesti kielletään.
Psykologia tuntee tämän ilmiön nimellä vahvistusharha. Huono uutinen on, että me kaikki olemme sille alttiita. Vahvistusharhan otetta itsestään voi kuitenkin vähentää harjoittelemalla kriittistä ajattelua ja loogista päättelyä. Näiden taitojen opettelu kuuluu kiinteästi tieteiden opiskeluun, samoin kuin vahvistusharhan ja muiden kognitiivisten vinoutumien tunnistaminen. Lisäksi tieteisiin kuuluu monenlaisia mekanismeja, joilla yksilötasolla jyllääviä harhoja pyritään estämään vaikuttamasta tieteellisiin tuloksiin. Näihin kuuluvat mm. tilastolliset analyysimenetelmät ja käsikirjoitusten vertaisarviointi. Testattavien hypoteesien muotoilu vääräksi todistettavissa oleviksi (falsifioitaviksi) on ensiarvoisen tärkeää. Tieteenfilosofisesti mitään väittämää ei voida koskaan todistaa aukottomasti oikeaksi, mutta mikä tahansa väittämä voidaan yhdellä hyvin suunnitellulla kokeella todistaa lopullisesti vääräksi. Siksi tieteentekijä miettiikin, millaisin kokein saisi romutettua suosikkihypoteesinsa. Varsinaista “kill your darlings” -ajattelua!
Ihmiselle on luonnostaan vaikeaa ottaa huomioon muita faktoja silloin, kun keskittyy johonkin yksittäiseen, joka sopii omaan maailmankuvaan.
Stock photo by Vecteezy, modified from the original.
Miksi ihminen kieltäytyy vastaanottamasta näennäisesti itsestäänselvää tietoa? Esimerkkimme henkilö osoittaa yhtä monista näytekasoista, muttei tunnu huomaavankaan muita kasoja ympärillään. Hän kuvailee oman kasansa palaset tarkasti ja loogisesti – hän on selkeästi normaali, ja kenties muissa yhteyksissä pitäisimme häntä älykkäänä ja arvostaisimme hänen mielipiteitään. Miten ihmeessä hän kykenee tässä asiassa sivuuttamaan kaiken muun saatavilla olevan tiedon?
Taustalla voi olla kognitiivinen dissonanssi, joka on psykologinen ristiriita oman maailmankuvan ja sille vastakkaisten faktojen kanssa. Puolustusmekanismina ihminen voi alkaa tietoisesti tai tiedostamattaan valikoida saatavilla olevasta tiedosta vain sen, joka on sopusoinnussa oman maailmankuvan kanssa. Kukapa ei pitäisi itseään hyvänä ihmisenä, mutta aina toisinaan oma käytös on muille haitallista. Tällaisessa tilanteessa moni meistä kieltäytyy hyväksymästä edes konkreettisia todisteita hölmöilystään, tai kääntää syyn toisaalle: “En tuossa kuvassa ole minä, enhän minä tuollaista tekisi!” Omaa hölmöilyä on vaikea tunnustaa, ja vastuun ottaminen vaikeista asioista on – no, vaikeaa. Huomaamalla vain itselleen myönteiset faktat ihminen suojelee itseään ristiriidan aiheuttamilta negatiivisilta tunteilta, jotka sysäävät koko ilmiön liikkeelle.
Näinköhän pärjään denialistin kanssa ilmaisematta itseäni?
Stock photo by Vecteezy, modified from the original.
Miten esimerkkimme jääräpään sitten saa muuttamaan mieltään? Siinäpä se. Häntä tuskin saa, ellei kipinä siihen lähde häneltä itseltään. Todisteiden vyöryttäminen ei yleensä auta, vaan henkilö käpertyy siilipuolustukseen ja voi kokonaan katkaista keskusteluyhteyden. Persoonallisuudesta riippuen hän voi myös käyttäytyä sanallisesti tai fyysisesti aggressiivisesti. Tunne hyökkäyksen kohteeksi joutumisesta saattaa vain syventää hänen tuntemaansa jaottelua “meihin ja niihin”. Jos kyseessä on läheinen ja tärkeä henkilö, tilanne on hankala. Hiipiäkö omine maailmankuvineen varpaisillaan näennäisen rauhan säilyttäen vai ollako oma itsensä, jolloin kenties huomaamattaan vaarantaa koko ihmissuhteen? Menipä hankalaksi.